Zirkonyum diş kaplama, metal destekli porselen kaplamalara alternatif olarak geliştirilmiş, estetik kaygılara cevap veren teknoloji destekli diş kaplama yöntemidir. Zirkonyumun içeriği kimyasaldır. Diş hekimliğinde kullanılmaya başlandığından bu yana geliştirilerek şu an kullanılan son şeklini almıştır. Avantajları oldukça fazladır.
Yüksek ısıya oldukça dayanıklıdır. Yapısı güçlü bir kimyasaldır. Yüzeyi pürüzsüzdür. Gıda artıklarını tutmaz. Ağız kokusuna neden olmaz. Rengi saydamdır ve renk kartelası mevcuttur. Işık geçirgenliği konusunda oldukça hassastır. Doğal dişlerin korunması ve hassasiyetine olumlu etki eder.Kişiye özel diş rengi seçimi yapılabilir. Doğal bir görüntüsü vardır. Kaplama olduğu belli olmaz. İnsan yapısına uyumlu ve kullanıma elverişlidir. Zamanla diş etinde meydana gelen mor renk oluşturmaz.
Zirkonyum kaplama yaptırmak için belli başlı nedenler söz konusu değildir. Dişlerin ve diş etlerinin uygun olması halinde hemen herkes zirkonyum kaplama yaptırabilir:
Zirkonyum kaplama hem uygulanışı hem kullanımı açısından diğer kaplamalardan ayrılır. Uygulama açısından anlatacak olursak şu şekilde bir süreç yer alır:
Zirkonyum diş kaplamanın ilk aşaması olarak muayene süreci başlar. Neler yapılacağı, hastanın istek ve beklentileri, diş yapısının uygun olup olmaması her açıdan ele alınır. Ardından en uygun yöntem seçilir ve dişlerin ölçüsü alınır. Ölçü alma iki şekilde gerçekleşebilir. İlki elektronik yardımı ile yapılan yöntemdir. Doğal diş üzerine yapılması gereken işlemler (kesme, törpüleme, inceltme vb.) yapılır. Ardından diş tarayıcı ya da kamera ile ölçü alınır. Kamera ile ağız içerisinde ölçü alınır. Ardından bilgisayar ortamına aktarılır. Ölçüsü alınarak yapım aşaması olan laboratuvara gönderilir.
Diğer bir ölçü alma yöntemi ise ağız ölçüsü alındıktan sonra yine laboratuvar ortamında özel alçılama yöntemi ile asıl ölçü elde edilir. Ardından ölçüler netleştirilir ve zirkonyum dişler yapılmaya başlanır.
Eğer sorunlu dişlere sahipseniz süreç daha farklı işler. Öncelik sorunlu dişlerin tedavisine verilir. Çürük varsa temizlenir. Metal destekli kaplamalar var ise çıkarılır ve temizlenir. Bu süreçte kullanılması için geçici diş yapılır. İlk seans böylece tamamlanmış olur. İkinci seansta ise diş ölçüleri alınır. Mumdan yapılma diş kalıbı hastaya uygulanır. Dudakların açılıp kapanması, ağız ile uyumu, kullanım rahatlığı, boyutu vb. netleştirilir. Bu ölçü baz alınarak dijital ortamda zirkonyum kaplama hazırlanır.
Son aşamada ise zirkonyum kaplama işlemi gerçekleştirilir. Zirkonyum kaplamalar, geleneksel diş kaplamaları gibi doğal dişin üzerine oturtularak ya da metal destekli diş yöntemi uygulanarak yapılmaz. Zirkonyum kaplamanın özel sıvı kıvamda yapıştırıcısı vardır. Doğal dişin yüzeyine sıvı yapıştırıcı uygulanır. Üzerine zirkonyum kaplama sabitlenerek işlem gerçekleştirilmiş olur. Yapıştırıcılar özel olarak güçlü olacak şekilde hazırlanır. Bu nedenle düşme, çıkma, kırılma gibi sorunlar ile karşılaşılmaz.
Yapıştırma işleminden sonra yeniden düzenleme, değiştirme gibi durumlar gerçekleştirilmez. Bu aşamaya gelene kadar ki süreçte her şey dijital ortamda hazırlandığı için işin sansa bırakılması söz konusu değildir.
Zirkonyum kaplama maximum üç seansta tamamlanır.
Metal desteksiz diş kaplamalar arasında yer alan zirkonyum kaplama, birçok yönden geleneksel diş kaplamalarına göre avantajlıdır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
Zirkonyum ya da porselen arasındaki farklar aşağıda yer almaktadır.
Zirkonyum kaplamayı dişlere yapıştırmak için kullanılan malzemenin içeriğine göre 1-3 saat sonra yemek yenilebilir.
Büyüme ve gelişimini tamamlayan dişlere her yaşta yapılabilir. 18-20 yaşına kadar yapılmış olan tedaviler çene gelişimi devam ettiği için yenilenmesi gerekebilir. Bu yüzden 18 yaşından önce tavsiye edilmez.
Zirkonyum kaplama yapılacak dişlere öncelikle küçültme işlemi yapılır. Ardından detaylı ölçüler alınır. Kaplamalar 3-6 gün arasında hazırlanır ve dişlere semente edilir.
Zirkonyum diş yapımı için yaş sınırlaması olmamakla birlikte uygun görülen alt sınır 18'dir. Bu yaş grubunu sınır almamızdaki nedenlerden bazıları şunlardır:
18 yaşın altında olmasına karşın istisnai durumlar nedeni ile zirkonyum kaplama yapılabilmektedir. Bu istisnalar arasında;
Zirkonyum kaplamanın avantajları:
Lamina kaplamanın avantajları:
Yukarıda belirtilen faktörlerin her birisi diş tedavisinde karar verilirken değerlendirilir. Hastanın fikri, istekleri doğrultusunda elemeler yapılarak, diş yapısına en uygun yönteme karar verilir.
Zirkonyum kaplama, dişe monte edilirken doğal dişe yapıştırılır. Diğer kaplamalarda olduğu gibi diş ile kaplama arasında boşluk meydana gelmez. Böylece doğal dişlere bakteriler ulaşamaz. Özel yapıştırıcıları sayesinde sabitlenir. Oynama veya çıkma yapmaz. Böylece dişin çürümesi gibi sorunla karşılaşılmaz.
Zirkonyum kaplama uygulanan hastalarda kontrolleri düzenli olarak yapıldığında uzun yıllar kullanılabilir. Zirkonyum kaplama kullanım süresi diye bir süre yoktur. Zirkonyum kaplama yaptıran hastalar ağız hijyenine önem verip günlük bakımını doğru uyguluyor ve düzenli hekim kontrolüne gidiyor ise uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabilirler.
Yayınlanma Tarihi: 10 Nisan 2020
Güncellenme Tarihi: 16 Nisan 2021