Rahim sarkması, genellikle doğum yapmış kadınlarda rahim kaslarının gevşeyerek olması gereken konumdan aşağı kayması durumudur. Çok sayıda gerçekleştirilen doğum, östrojen hormonu yetersizliği, ileri yaş gibi sebepler rahim sarkmasına sebep olabilmektedir. Pelvik kaslarının yer çekiminin de yardımıyla aşağı doğru gevşemesi sonucu rahim sarkar. Bazı hastalarda sarkan rahim vajinanın dışında görünecek kadar ileri seviyededir.
Rahim sarkması hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek bazı sorunlara da sebep olabilmektedir. Genellikle ileri yaş hastalarda görülür ancak genç yaştaki hastalarda da rahim sarkmasına rastlanabilmektedir. Her sarkmada tedavi uygulanmayabilir. Hasta eğer yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini düşünüyorsa tedavi olmayı seçebilir.
Rahim sarkması belirtileri hastalar mevcut olan sarkmalar arasında farklılık gösterebilmektedir.
Bu belirtiler göstergesinde hastalara uygun tedavi yöntemi seçilerek rahim sarkması tedavi edilebilmektedir.
Rahim sarkması tedavi için bilinen birkaç yöntem kullanılabilmektedir. Hastalarda mevcut olan sarkmanın derecesine bağlı olarak yapılan operasyonun türü de değişebilmektedir. Eğer hastadaki mevcut rahim sarkması ileri boyutta ise ameliyat olması gerekebilir. Rahim sarkması ameliyatlarında iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri olan histerektomi genellikle 55 yaş ve üstü hastalarda yapılan bir işlem olup rahmin tamamen alınması işlemidir.
Bilindiği gibi ileri yaş rahim kasları açısından olumsuz sonuçlara sebep olabilmektedir. Gelecekte çocuk sahibi olma olasılığı neredeyse imkânsız olan 55 yaş üstü hastalarda ve 55 yaş altı olup çocuk sahibi olmayı düşünmeyen hastalarda bu yöntemin kullanılması tercih edilir. Bir diğer işlemde ise sarkmaya sebep olan zayıf dokuların vücudun çeşitli bölgelerinden alınan dokularla veya sentetik dokularla yer değiştirmesi sağlanmaktadır. Bu sayede hasta bu sorunundan kurtulmuş olacaktır.
Hafif derecede sarkmalara sahip hastaların ise ameliyat yerine pelvik kaslarının güçlendirilmesi için kegel egzersizi tavsiye edilmektedir. Bir fiyoterapist gözetiminde kegel egzersizleri yapılabilmektedir.
Pelvik kaslarını güçlendirmek için yapılan kegel egzersizi hareketleri:
İleride çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda ise vajinal halka kullanılabilmektedir. Vajinal halka cinsel ilişki sırasında da kullanılabilmektedir. Rahim boyutuna ve sarkma düzeyine göre boyutlandırılan vajinal halka rahmi destekleyerek sarkmayı engelleyecektir.
Rahmin alınması er zaman tek başına bir çözüm olmayacaktır. Çünkü rahim sarkması rahimden değil onu tutan kaslardan kaynaklıdır. Rahim alınmasından sonra hastalarda vajina sarkması görülebilmektedir. Rahim sarkması operasyonlarından sonra vajen güçlü bir şekilde asılmalıdır.
Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2020
Güncellenme Tarihi: 28 Ocak 2021