Bu içerik Dr. Gonca Aydemir tarafından oluşturulmuş ve onaylanmıştır.
Kelime anlamı olarak "orta tedavi" anlamına gelen mezoterapi bir estetik tedavi şeklidir. Mezoterapi akut ve kronik ağrıların yanı sıra cilt lekeleri, selülit, çatlak gibi deri hastalıklarının tedavisi için cildin orta tabakasına iğne ile yapılan akupunktur uygulamasına benzer cerrahi olmayan bir tekniktir. İğneler yardımı ile cildin orta tabakasına mineral, aminoasit, enzim ve vitaminlerin bazen tek başına bazen de birbirleri ile karıştırılarak enjekte edilmesi işlemine mezoterapi denilmektedir.
Vücut mezoterapisi yağ yakıcı birtakım ürünlerden alına küçük miktarların karıştırılmasıyla oluşmaktadır. Hazırlanan bu karışım uzun enjektörler yardımıyla sorunlu bölgelere enjekte edilir ve mezoterapi uygulaması bu sayede gerçekleşmiş olur. Enjekte edilen bu karışım, lenfatik sistemin canlanmasını sağlar ve hücre içi yağ metabolizmasının hızlanmasına katkı sağlar. Vücut mezoterapisi sonrası cilt altı yağ dokusundaki yağ hücrelerinin sayısı eskisine oranla ideal ölçüde azalmaktadır.
Mezoterapi tekniği vücutta yer alan pek çok soruna katkı sağlayabilmektedir.
Mezoterapi, vücudun farklı bölgelerinde tedavi imkânı sunan bir tekniktir. Günümüzde kullanılan mevcut 3 farklı mezoterapi yöntemi vardır ve mezoterapi uygulanma şekline göre iğneli ve iğnesiz mezoterapi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Saç mezoterapisi, kadın ve erkek hastalarda saç dökülmesini engelleyen ve saçın sağlıklı bir şekilde uzayarak kelliği ve seyrekliği azaltmayı amaçlamaktadır. Saç mezoterapisi uygulaması seyrekleşen veya kellik gibi sorunlara sahip saç derisine ihtiyacı olan mineral, vitamin ve besin ögelerini karşılayarak dökülmeleri engellemektedir. Genellikle saç ekim işleminden 6 ay sonra uygulanır ve yeni çıkmış saç tellerine bakım yapıp güçlendirerek gelecekteki saç dökülmeleri önlenir.
Saç mezoterapisi, saç derisinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin yer aldığı oldukça ince enjektörler yardımıyla saç derisinin 2-3 mm altına sıvı enjekte edilerek uygulanır. Bu teknik sayesinde saç derisindeki kan dolaşımı ve hücre metabolizması hızlanır ve mevcut enfeksiyonları ortadan kalkmaktadır. Saç mezoterapisi sonrası saç foliküllerinin canlandırılmasıyla uzun, sağlıklı ve hacimli saçlara sahip olunmasını sağlar. Saç mezoterapisi hastanın problemine göre haftalık veya iki haftalık seanslar şeklinde 4-10 seans yapılır.
Güneş ışınları, yüzde oluşan akne, sivilce, çıban gibi yüz kusurlarının bıraktığı izler ve yaş almanın getirisi olarak oluşan bazı cilt lekeleri yüzün görünümünü bozmakta ve cildin parlak görünümünü matlaştırmaktadır. Yüz mezoterapisi işleminde belli başlı ilaçlardan alınan küçük miktarlar karıştırılarak cilt işi ve altına doğrudan verilmektedir. Bu işlem sayesinde ciltte kısa sürede faydalarını gösterebilmektedir. Yüz mezoterapisi (mezolifting) cildi yenileyen, cilt kırışıklığı ve cilt sarkmalarına etkili olan bir yöntemdir. Yüz mezoterapisi sayesinde ciltte kolajen sentezi uyarılır ve ciltte sıkılaşma, gençleşme ve parlaklık sağlanmaktadır. Yüz mezoterapisi sonucu cilt yenilenmiş ve dingin bir görünüme kavuşmaktadır. Cildin elastikiyeti artar ve cilt sarkması azalmaktadır.
Yüz mezoterapisinde, cildin yenilenmesini sağlayan vitaminler, antioksidanlar, hyaluronik asit, mineraller ve amino asitlerle oluşturulmuş karışımı cilt altına ince iğnelerle uygulanmaktadır. Yüz mezoterapisi işlemi öncesi cilt temizlenerek dezenfekte edilir, ardından işlemden 30 dakika önce anestezik krem sürülür. Yüz mezoterapisi işlemi ortalama 4-6 seans uzunluğuna sahiptir. Başlangıçta 1 ile 4 hafta aralıklarla uygulanmaktadır. Yüz mezoterapisi 3 ile 6 ay aralıklarla tekrarlanabilmektedir. İşlemin etkisi yaklaşık 2 seans sonra etkisini göstermektedir.
Geleneksel mezoterapi işleminden farklı olarak geliştirilen iğnesiz mezoterapi uygulaması, hastalarda hissedilmesi mümkün ağrı ve acının hissedilmemesini sağlamaktadır. Mezopeeling olarak da bilinen iğnesiz mezoterapi, içeriğinde yer alan karışımla ön plana çıkmaktadır. Ayarlanmış oranlarda TCA (Trikarboksilik asit) ve H2O2 kombinasyonu içeren karışım, cilde hasar vermeden fibroplast büyüme faktörlerini uyararak ciltte gözle görülür bir etki yaratmaktadır. Hastaların iğne ve acı korkusuna karşın geliştirilmiş olan iğnesiz mezoterapi, ciltte canlılık ve güçü bir görünüm elde edilmesini sağlamaktadır. Ciltte kolajen oluşumunu harekete geçirir ve ciltte mevcut matlaştırıcı sorunları da çözmektedir. Boyun, göğüs, yüz ve dekolte bölgesinde oluşan sarkma ve gevşemeleri toparlayarak cildi sıkılaştırmaktadır. Hastalarda mevcut yara izi, skar, çatlak ve leke gibi faktörleri de iyileştirerek daha pürüzsüz bir cilt elde edinilmesine yardımcı olmaktadır.
Selülit mezoterapisi sayesinde cilt altına enjekte edilen karışım, lenfatik dolaşımını ve kan akımını düzenlemektedir. Cilt altında bulunan yağ depozitelerinin çözülmesini sağlayarak sertleşmiş dokuyu onarmaktadır. Önceden portakal kabuğu görünümüne sahip olan cilt, mezoterapi sayesinde onarılmaktadır. Hastalar dengeli beslenme ve düzenli egzersizlerin de yardımıyla selülit mezoterapisinde 4 ile 10 hafta içerisinde başarılı sonuçlar almaktadır.
Mezoterapi, vücutta yer alan bölgesel yağlanma bölgelerinde liposuction işlemine muadil olduğu düşünülen bir işlemdir. Enjeksiyon alanındaki yağ dokunun yıkılmasını sağlar.
Yasal olarak ve sağlık açısından 18 yaşını doldurmuş bütün sağlıklı bireylere mezoterapi uygulaması yapılabilmektedir. Ancak her birey mezoterapinin uygulanamayacağı bazı rahatsızlıklara ya da uygulamanın yapılmasına engel teşkil eden bazı durumlara sahip olabilmektedir.
Uygulama öncesi ilk olarak hastaya fiziksel muayene yapılır. Hastanın fiziksel muayenesinin yapılmasının ardından hangi rahatsızlığı bulunuyorsa bu konuda kesin bir teşhis konulur. Olumlu bir karar sonrası mezoterapi uygulaması aşamalarına başlanır. Önce ciltte temizlik işlemi yapılır. Cildin temizliği dezenfektan ile yapılır. Mezoterapi uygulamasına başlamadan 30 dakika önce uygulama bölgesine anestezik krem uygulaması yapılır. Söz konusu işlem her hastanın kendisine özel olarak hazırlanan tek kullanımlık küçük enjektörlere aktarılan iğneler ile hastaya uygun görülen solüsyonlar bölgeye uygulanır. İstenirse cildin yüzeyine de enjeksiyon yapılabilir. Sık sık uygulama yapılacak olan bölgede enjeksiyonun rahatlıkla yapılması için bazen mekanik bir tabanca kullanarak uygulanabilir. Tedavinin ihtiyaç olduğu bölgedeki orta katmandaki cilde doktor tarafından açılı olarak enjeksiyon uygulanır. İnce bir iğne ucu ile derinin orta tabakasına, sorunun olduğu alana enjekte yapılır. Enjekte işlemi, sorunlu alan içinde 1 – 2 cm aralıklar ile yapılır. Uygulama ortalama olarak 30-40 dakika kadar sürer.
Yayınlanma Tarihi: 14 Ocak 2021
Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2021