Bu içerik Op. Dr. Emre Hekimoğlu tarafından bilimsel makaleler referans alınarak oluşturulmuş ve onaylanmıştır.
Tıbbi adı Excimer lazer göz ameliyatı olan bu uygulamanın halk arasındaki ismi göz çizdirme operasyonudur. Bu uygulamanın amacı gözlük yada kontakt lens kullanan insanların göz bozukluklarını ortadan kaldırarak yaşam kalitelerini arttırmaktır. Bu operasyon gözün ön bölümünde bulunan kornea tabakasına uygulanır.
Lasik yöntemi en sık uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde korneanın üst yüzeyinden ince bir tabaka kapak şeklinde kaldırılır ve altta kalan kornea yüzeyine Excimer lazer uygulanarak gözdeki kırma kusuru (Miyop, Hipermetrop, Astigmat) düzeltilir. Bu yöntem damla anestezisi ile yapılır ve ağrılı değildir. Bu ameliyatta iğne yapılmaz ve dikiş atılmaz.
Lasik gibi kırma kusurunu düzeltici bir tedavi yöntemidir. Halen en yaygın şekilde kullanılan lasik tekniğinden farklı olarak PRK yönteminde, korneada kesi ile ince tabaka oluşturulmaz, lazer doğrudan dış yüzeyden başlar. PRK operasyonu korneanın en üstündeki epitel olarak adlandırılan ince canlı doku sıyrılarak alttaki dokuya Excimer Lazer’in uygulanması işlemidir. Operasyonun bitiminde kornea yüzeyini koruyucu olması amacı ile birkaç gün için göze şeffaf ve numarasız kontakt lens takılır. İyi görmeyi kazanma süreci Lasik’e göre daha uzun olup 3-4 hafta kadar sürebilir. Operasyon sonrası yaklaşık 2–4 gün ağrılı olabilir.
Epitel tabakasının alkol yardımı ile bir flep gibi kaldırılması ve altındaki yüzeye lazer uygulandıktan sonra tekrar yerine yayılmasıdır. Bu yöntemde de ameliyat sonrası 2-3 gün yanma, batma ve sulanma olur.
Ameliyatınızdan eve döndüğünüzde günün geri kalanını dinlenerek geçirmeniz önerilir. Bazı hastalar, bu ilk birkaç saatte kendilerine yardımcı olacak yakınlarda bir arkadaş veya aile üyesinin olmasını ister. Bu süre zarfında gözleriniz hassas olabilir. Bu nedenle, gözün ovulabileceği veya göze dokunulabileceği aktivitelerden kaçınmak gerekir. Göz damlanızı aksatmadan uygulamanız gerekmektedir. Ameliyatınızın olduğu gün şu adımları izlemeniz önerilir:
Ameliyattan sonraki gün yapabileceğiniz aktiviteler şöyledir;
Ameliyattan iki gün sonra yapabilecekleriniz;
Ameliyattan üç gün sonra yapabilecekleriniz;
Ameliyattan bir hafta sonra yapabilecekleriniz;
Ameliyattan bir ay sonra yapabilecekleriniz;
Lazer tedavisinde önemli olan ameliyat öncesi muayenede gözün ameliyata uygun olup olmadığına karar vermektir. Bu yüzden ameliyat öncesi yapılan muayene ve tetkikler önemlidir.
Muayenede hastanın göz numaraları belirlenir. Kornea kalınlıkları ölçülür, kornea haritası çıkartılır ve kapsamlı bir göz muayenesi yapılır. Göz tansiyonu ölçülür, göz yaşı testi yapılır göz bebeği genişletilerek biyomikroskobik muayene ile ön segment ve retina tabakası kontrol edilir. Bu muayeneler sonucunda herhangi bir patolojik bulguya rastlanılmaz ise ameliyat kararı alınır.
Görme kaybına neden olan komplikasyonlar çok nadir olmakla birlikte bazı yan etkiler, özellikle kuru gözler ve geçici görme bozuklukları olabilir. Ancak bunlar genellikle birkaç hafta veya ay sonra düzelir.
Yayınlanma Tarihi: 10 Mart 2021
Güncellenme Tarihi: 07 Nisan 2021