Bu içerik Op. Dr. Süleyman Eserdağ tarafından oluşturulmuş ve onaylanmıştır.
Labioplasti, vajinanın iç dudaklarının normal ölçülerden daha sarkık, büyük, koyu renkli ya da kırışık olmaları durumunda özel cerrahi yöntemlerle küçültülmes, simetrik ve estetik görünüme kavuşturulması için yapılan bir cerrahi operasyondur.
Doğru teknikle uygulandığında yalnızca estetik açıdan değil, işlevsel olarak da pek çok yararlar sağlayan genital estetik ameliyatlarının başında yer almaktadır. İç dudak operasyonu olarak da bilinen labioplasti operasyonu genital dudak operasyonu olarak da bilinmektedir.
Labioplasti, doğru teknikle uygulandığında yalnızca estetik açıdan değil, işlevsel olarak da pek çok yararlar sağlar.
Labioplasti ameliyatlarında en önemli nokta, eş zamanlı olarak klitoris üzeri katlanan kısımların da alınması, yani "Klitoral hudoplasti" operasyonudur. Klitoris üzeri katlantılar alınmadan yalnızca iç dudakların kısaltılması ortada bir 'mikropenis' görünümü oluşturmaktadır.
Bu durum pek çok hasta için oldukça rahatsızlık verici bir durum olarak bilinmektedir. Klitoral hudoplasti, genital bölgenin anatomisi nedeni ile oldukça bilgi ve tecrübe gerektiren bir operasyondur. Bu operasyon yapılmadan yalnızca iç dudakların kesilerek kısaltılması pek çok hasta için yeterli gelmeyeceği gibi, genital estetik görünüm açısından da eskisinden daha kötü bir görünüme neden olabilmektedir.
Labioplasti denildiğinde çoğunlukla kastedilen dış dudaklardan ziyade iç dudaklarla ilgili kusurların giderilmesi işlemidir. Labia minoranın (iç dudaklar) çeşitli sebeplere bağlı olarak normalden büyük olması veya sarkması en sık rastlanılan genital estetik sorunlarındandır. Labioplasti sırasında aşırı büyümüş veya sarkmış iç dudaklardaki fazla doku uzman hekim tarafından uzaklaştırılarak labiumlar (dudaklar) yeniden şekillendirilir. Labioplasti işlemi sayesinde hastalar daha estetik ve sağlıklı bir genital estetiğe sahip olacaktır.
Labioplasti en çok estetik kaygılara bağlı olarak kadınlar tarafından tercih edilen bir operasyondur.
Labioplasti operasyonu, genellikle lokal anestezi altında uygulanan bir operasyondur. Bazı durumlarda hekimler genel anestezi veya spinal anesteziyi de uygun görebilmektedir.
Labioplasti operasyonunun pek çok değişik ameliyat tekniği bulunmaktadır. Kullanılacak teknik yöntemini, vajinanın iç dudaklarının yapısı ve ameliyatı yapacak cerrahın deneyimi belirlemektedir. Labioplasti sadece uzman hekim tarafından ve hastane ortamında yapılması gereken hijyen ve steril ortamın çok önem taşıdığı biroperasyondur.
İşleme başlanmadan önce labioplasti işlemi için uygun aday olup olunmadığı uzman hekim tarafından değerlendirilmektedir. Hastanın uygun bulunulması halinde işlemin detayları ve işlem sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgilendirilme süreci gelmektedir.
Ameliyat süresi hastadan hastaya değişmekle beraber ortalama olarak 30-60 dakika arasındadır. Cerrahi işlem sırasında anestezi uygulandığı için ağrı hissedilmez. Labioplasti ameliyatı regl döneminden hemen sonra yapılır. İşlem öncesinde doktor, küçülmenin tam olarak nereden yapılacağını belirler, daha sonra fazla olan doku çıkartılarak vajinanın iç dudakları daha sıkı bir forma sokulur.
Labioplasti operasyonu, estetik kaygılar ile yapılırsa 18 yaşında ve sonrasında yapılmalıdır. 18 yaşından önce cinsel gelişim tamamlanmadığı için labioplasti operasyonu yapılması önerilmez.
Labioplasti operasyonları tercihen adet dönemlerinde yapılmaması gerekir. Adet dönemi öncesi ya da sonrası yapılması önerilir. Ancak mecburi durumlarda adet dönemlerinde yapılmasında tıbbi bir sakınca bulunmamaktadır.
Labioplasti operasyonu sonrası birkaç gün sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Kanamanın aşırı olması, ilk günlerde olmayıp sonra ki günler olması, doku içerisinde şişliklerle kendisini gösteren iç kanama bulguları riskli durumlardır. Bu tür durumlarda mutlaka hekiminize başvurmalısınız.
Labioplastinin erken, orta ve uzun vade riskleri mevcuttur. Erken dönemde operasyon sonrasında kanama, ağrı, ödem ve şişlik vb. şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Orta dönemde enfeksiyon, dikişlerin normalden daha erken dönemde açılması, kanamanın uzun sürmesi vb. riskleri mevcuttur.
Uzun vadede ise his değişimleri, nedbe dokusunun oluşması ve cilt iyileşmesinin kötü olması vb. riskleri mevcuttur. Labioplasti ameliyatı deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır. Bu bölgenin anatomi ve fonksiyonlarının iyi bilinmesi ayrıca plastik cerrahi prensiplerine hakim olunması operasyonun başarısını arttırmakla beraber risklerini minimuma indirmektedir.
Labioplasti klinik ortamında, hastane veya tıp merkezlerinde lokal anestezi veya sedasyon anestezisi ile yapılabilmektedir. Devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinde ise yapılmamaktadır.
Labioplasti operasyonu yapıldıktan sonra 3-4 gün içerisinde iş hayatına dönebilirler. Dikişler, hızlı eriyen dikişler sayesinde 20 günde kendiliğinden erimektedir. Cinsel ilişki, ağır sporlar, fitness, yoga vb. aktiviteler 1 ay boyunca yasaktır. Tam iyileşme; dokunun oturması, dikişlerin görünmez hale gelmesi, ameliyat izlerinin kaybolması genelde 2 ayı bulmaktadır.
Labioplasti ameliyatı genellikle jinekolog hekimler tarafından yapılmaktadır. Haricen plastik ve estetik cerrahları tarafından da yapılabilmektedir. Jinekolog hekimlerin anatomi ve fonksiyonları bilmesi ameliyat için bir avantaj sağlamaktadır ancak bazı plastik cerrahi ile ilgili genel prensiplere de hakim olması gerekmektedir. Yalnızca jinekolog hekim olması yeterli olmamaktadır. Aynı şekilde plastik estetik cerrahının da anatomik ve fonksiyonel bilgisinin olması gerekmektedir.
Yayınlanma Tarihi: 04 Ocak 2021
Güncellenme Tarihi: 28 Ocak 2021