Kepçe kulak ameliyatı, kulak kepçesinde yer alan kıvrımların eksik olması veya yapıca bozuklukların mevcut olması, kulak kepçesiyle kulak arasındaki açının geniş olması, kulak kıkırdaklarındaki gevşeklik gibi sorunların cerrahi müdahaleyle düzeltilmesi işlemidir. Kepçe kulak hem kadın hem de erkek hastalarda önemli psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Kulak kepçesinin genişliği, kadınlar tarafından saçların salık bırakılması sayesinde bir nebze saklanabilse de özellikle erkek hastalarda ciddi özgüven kaybına sebep olmaktadır. Özellikle okula başlamadan önce saptanan bu bozukluğun tedavisi hastanın okul dönemini rahat geçirmesine olanak verir. Bu açıdan hastalar kulaktaki bozukluğa estetik bir dokunuş olan kulak kepçesi ameliyatı sayesinde veda edebilmektedirler.
Kepçe kulak ameliyatı, uzman cerrahi ekip tarafından ameliyathane ortamında yapılır, 45-90 dakika, hastalardaki sorunlara ve yaş faktörüne göre 1-2 saat arası bir süreye sahiptir. Operasyon hastanın yaşı ve kulak kepçesinde yer alan soruna göre lokal veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastalarda genelde kulak kepçesi ve kulak arasındaki açısı çok olan kepçelik durumu gözlenmektedir.
Kulak kepçesi ameliyatına kulaktaki sorun göz önüne alınarak kulağın önünden veya arkasından başlanabilir. Kulağın arkasından ince bir derinin çıkarılmasıyla başlanır. Ardından kulak kıkırdağı şekil verilip küçültülmesi, rahatlıkla kıvrılabilmesi amacıyla törpülenir. Bu işlemin ardından kulak geriye doğru konumlandırılır. Kulak kepçesinin ardından kulak memesi de arkaya doğru konumlandırılır. Bu sayede kulakla kulak kepçesi arasındaki açı daraltılmış olur. Kulak arkası deriye atılan estetik dikişle beraber operasyon tamamlanmış olur. Operasyonun ardından eğer işlem kulak arkasında yapıldı ise görünmeyecek bir konumda iz kalabilir. İşlem lokal anestezi altında yapıldıysa hasta aynı gün taburcu olabilmektedir. Kulak kepçesinde kıkırdak olmayan veya sadece kulak memesi mevcut olan (Mikrotia) hastalarda protez kullanılmaktadır.
Fiyat Talebi:
Uzman Galerisi:
Yayınlanma Tarihi: 18 Ekim 2020
Güncellenme Tarihi: 28 Ocak 2021