Bu içerik Dr. Gonca Aydemir tarafından oluşturulmuş ve onaylanmıştır.
Dudaklar; kadın için çok önemlidir ve güzelliğin göstergesi olarak kabul edilir. Dudak dolgusu, yaşın ilerlemesi, doku kaybı veya genetik faktörler nedeni ile incelen dudaklara daha biçimli ve çekici bir görünüm kazandırmak için yapılan işleme denir.
Dudaklara müdahale etmenin iki temel nedeni bulunmaktadır. Birinci neden; estetik görünme isteği; diğeri ise dudakların fonksiyonel olarak daha iyi kullanılmak istenmesidir.
Klasik dudak ile benzer yönleri vardır ancak rubina dudak, çok daha hacimlidir. Daha kalın ve daha dolgun dudak sevenler için çok idealdir.
Bu yöntemi tercih eden kişiler, görüntülerinde ciddi değişim olmasını istemeyenlerdir. Yaşa bağlı dudak deformasyonu yaşayan hastalar, genellikle bu yöntemi tercih etmektedir. Amaç hem dudakların dolgun durması hem de yapılan işlemin belli olmamasıdır.
Uygulanan alan daha çok alt dudaktır. Bu yöntemde kişinin dudaklarını daha çekici göstermek amaçlanır. Alt dudakta iki adet şişlik oluşturulur. Dikkat çekmek isteyenlerin daha çok tercih ettiği bir yöntemdir.
Bu uygulama da alt dudağa yapılır. Daha çok ağız köşelerinde dudak çizgileri kaybolmaya başladığında bu uygulamaya ihtiyaç duyulur. O nedenle alt dudakta yoğunluk kazanır.
Bu işlem üst dudağa uygulanarak yapılır. Dudakta yer alan vermilion adlı alana silikon yerleştirilerek istenilen sonuç elde edilebilir.
Bu uygulamada yüz ve ağız çevresi baz alınarak yerler tespit edilir. Ardından pierlique dolgunun tersi olarak üst dudağa işlemler yapılır. Önemli olan yüz hatları ile uyumlu olmasıdır.
Fransız dudak dolgusu, daha çok ince dudakların hacimli görünmesi için yoğun silikon uygulanması ile elde edilir. Alt ve üst dudağın belirlenen bölgelerine dolgu uygulanır. Fransız dolguda amaç doğallıktan çok belirgin dudakların olmasıdır.
Juvederm, bir tür çukurlukları doldurmaya, kırışıklıkları düzeltmeye yarayan dermal bir maddedir. Cilt kırışıklıklarında, çukurluk oluşumlarında vb. sorunlarda dokuya enjekte edilerek kolaylıkla uygulanabilir. Genellikle dudak dolgusu için tek seans yeterli oluyor. Yaşa bağlı dudak kırışıklıklarında sıkça tercih edilir.
Frenc kiss dudak dolgusunun içeriğinde hyaluronik asit yer almaktadır. Farkı ise içeriğinde yer alan güçlü antioksidandan biri olan mannitolün yer almasıdır. Ayrıca ileri teknolojiden faydalanılarak çapraz bağ teknolojisinden yardım almasıdır. Bu iki farklılığın sonucunda doğal bir doku elde edilir. Öpüşme sırasında dahi dolgu fark edilmez. Uygulama yaklaşık 10 dakika kadar sürmektedir.
Operasyon sonrasında topaklanma vb. durumlar ile karşılaşılmaz. Lokal anestezi altında yapıldığı için ağrı, sızı hissedilmez. Uygulama ortalama 9 ay kadar kalıcılık sağlayabilir. Sonraki uygulamalarda ise ömrü çok daha uzun olabilir.
Konusunda yetkin; uzman doktorlar tarafından, kaliteli ve doğru malzemeyle yapılacak dolgu uygulaması; hastada nedeni anlaşılmayan bir güzelleşme ve gençleşme sağlar. Dolgu yapılırken öncelikle dikkat edilmesi gereken unsur, dolgu maddesinin hyalüronik asit içerikli olmasıdır.
Hyalüronik asit ile daha dolgun ve daha güzel dudaklar oluşturulabilir. Hyaluronik asit, vücudumuzda yaygın olarak bulunan su tutucu ve dolaşım artırıcı özellikleri olan, polisakkarit yani şeker türevi bir maddedir.
Doku tarafından tümü ile metobolize edilmiş özellikte yani vücudumuzda doğal haliyle bulunan bir yapı taşıdır. Dolayısı ile; hyalüronik asit içermeyen dolgular tercih edilmemelidir. Çünkü; vücudun tümü ile ortadan kaldıramadığı her madde zaman içerisinde gelişebilecek yabancı cisim reaksiyonuna bağlı komplikasyonlara neden olacaktır.
Uygulama sonrası hyalüronik asit ile yapılan her dolgunun yan etkileri ortadan kaldırılabilir. Bu maddenin alerji riski oldukça azdır ve hyalurinaz denen bir madde ile anında eritilebilir. Kullanımı kolay ve geri döndürebilmesi açısından hem hastayı hem de doktoru koruyan bir dolgu maddesidir.
Dudak dolgusu işlemine başlamadan önce hekim muayenesi detaylı şekilde yapılır. Hastanın yüz şekli, nasıl bir dudağa ihtiyacı olduğu ve hangi bölgelere dolgu yapılması gerektiği belirlenir. Eğer dudak veya dudağın yakın bölgesinde uçuk vb. var ise dolgu yapılamaz.
Öncelikle uçuk tedavi edilir. Muayene sonrasında; dolgunun yapılmasına engel bir durum olmadığı takdirde; hastanın rahat etmesi için dudaklara anestezik bir krem uygulaması yapılmaktadır. Bazı özel durumlarda uygulamayı yapacak uzman hekim tarafından bölgesel sinir bloklarıyla daha derin anestezi sağlanabilir.
Kanüller veya ucu çok ince iğneler yardımıyla dudak dolgusu, planlanan bölgelere enjekte edilir. İşlem sonucunda; dudakların hacmi geri kazandırılır, kontur sağlanır; varsa asimetri yok edilir. İşlem; ortalama 30 dakika kadar sürmektedir ve hasta günlük yaşantısına hemen dönebilir.
Tedaviden sonraki ilk birkaç gün boyunca dudaklarda morluk veya şişlik olabilir. Dudak bölgesi kanlanması yoğun bir alan olduğu için hastanın kanama zamanını uzatacak ilaçlar ve besinlerden işlem öncesi uzak durması tavsiye edilir. Eskiye nazaran yeni jenerasyon dolgularda ödem ve şişlik riski çok azalmıştır. Şişlik genellikle iki ile üç gün boyunca kalır, ancak herhangi bir morluğu kamufle etmenize izin verilir.
Dudak dolgusunun etkileri kişinin dolguyu parçalayan enzim seviyesine bağlı olarak değişiklik göstrebilir. Kalıcılık süresi; seçilen dolgunun yoğunluğuna ve içeriğine göre, 6 ile 18 ay arasında kişiden kişiye değişmektedir. Doğru zaman aralıkları ile yapılan uygulamalarda işlemin kalıcılığı giderek artar. Ancak bu şekilde kişi istediği ideal dudak ölçüsüne adım adım yaklaşmış olur.
Dolgu malzemesi içinde bulunan hyalüronik asit, tümü ile dokuyla uyumlu bir madde olduğundan dolayı ifade ettiğimiz süreler içerisinde kendiliğinden eriyerek vücuttan atılacaktır.. İşlem sonrası; uygulanan alanda kızarıklık, morluk ve ödem gibi benzeri durumlar zaman zaman ortaya çıkabilir.
Bu geçici yan etkiler; 2 ila 7 gün içerisinde ortadan kalkar. Morluklara kapatıcı sürülebilir. Özellikle ileri yaştaki hastalarda damarlar zayıf olduğu için kolay morluk oluşabilir. Yüz dolgusundan sonra iki gün ağır spor yapılmaz. Sırt üstü yatmak faydalıdır. Aşırı sıcak banyo yapılmamalıdır. Yüze hafif masajlar yapılabilir. İşlemden sonra buz uygulanmak faydalıdır.
İğnesiz dudak dolgusu yöntemi ile hyoluronik asit cilde enjekte edilir. Kullanılan aletin içerisine hyolüronik asit yerleştirilir. İğnenin çok ince hali denebilecek uçları sayesinde sıvı, belirlenen yerlere enjekte edilir. Yüksek basınç ve hız sayesinde kısa sürede işlem uygulanır.
• İşlem sonrasında aspirin ve kan sulandırıcı ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.
• İlk 3 gün sıcak duş, hamam, sauna gibi alanlardan kaçınılmalıdır. Dolgunun hasar görmemesi açısından önemlidir.
• Havuz, deniz gibi mikrop kapmaya elverişli ortamlardan uzak durulmalıdır.
• Uygulama sonrası birkaç gün çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Dudağa zarar verebilir.
• İşlem sonrasında morarma, şişlik olabilir. Bunun önlenmesi ya da en aza indirilmesi için buz kompleksi uygulanmalıdır. 2 saatte bir buzun üzeri yumuşak, temiz bir örtü ile kaplanarak hafifçe uygulanır. İlk 24 saat yapılması yeterlidir.
• En az iki gün ruj vb. makyaj ürünleri kullanılmamalıdır.
• Ağır sporlar, egzersizler 3-4 gün yapılmamalıdır. Hafif tempolu aktiviteler yapılabilir.
• İlk gün dudağı olabildiğince büzmemek, konuşurken dikkat etmek önemlidir.
• Dolgu sonrası üç, dört gün önemlidir. Dudakta topaklanmaya benzer durumlar ile karşılaşılabilir. Böyle bir durumda bir hafta kadar dudağa hafif masaj yapılmalıdır.
Dudak dolgusu sadece kadınlar için değil aynı zamanda erkekler için de yapılabilmektedir. Dudak kalınlaştırma, kalın dudak inceltme, gülüş bozukluklarını düzeltme gibi sorunlarda etkili olmaktadır. Erkekler için yapılan dudak dolgusunda miktar çok önemlidir. Dozu fazla olduğu takdirde feminen bir görüntü ortaya çıkabilir.
Dudak dolgusu operasyonundan sonra şişlik ve ödem olması normal karşılanabilir. İlk üç gün ödem yoğun olabilir. İki hafta içerisinde ise tamamen ortadan kaybolması beklenir. Bu süre zarfında geçmezse doktora başvurmakta fayda var.
Dudak dolgusu yaptırdıktan sonra ilk üç gün hassas davranılmalıdır. Dudağa baskı yapmak, sert davranmak zarar verebilir.
Dudak dolgusu iki şekilde uygulanabilir. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:
Kalıcı Dudak Dolgusu: Bu uygulamada yapılan işlem uzun vadelidir. Görünümü uzun yıllar stabil dudumda kalır. Vücuda ciddi zararlar vermez. Çok nadir de olsa beklenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir.
Geçici Dudak Dolgusu: Dudağa uygulanan dolgu belirli aralıklar ile yenilenir. Dudak dokusunun dolguyu eritmesi, madde kaybı vb. nedenlerden dolayı hacim ve dolgunluk azalır. Her dudak yenileme uygulaması sırasında kalıcılık süresi biraz daha uzayabilir.
Dudak dolgusu yapıldıktan sonra aradan 10 gün kadar geçmesi gerekir. Bu süre zarfında hasta, doktorun bütün talimatlarına uymalıdır. Aksi halde dolguda tahribat meydana gelebilir. Operasyondan sonraki muayene oldukça önemlidir. Dolgu sonrası topaklanma gibi durumla karşılaşılırsa kontrol sırasında doktor düzeltecektir.
Yayınlanma Tarihi: 22 Haziran 2020
Güncellenme Tarihi: 04 Şubat 2021