Bu içerik Doç. Dr. Baki Yılmaz tarafından oluşturulmuş ve onaylanmıştır.
Burun estetiği özellikle estetik kaygılardan ötürü yapılan bir ameliyattır. Burun estetiği çeşitli nedenlerle yapılabilir. Bazı durumlarda amaç estetik görünmek bazı durumlarda ise burun ameliyatı zorunluluktur. Burun, yüzün tam ortasında yer alır. Kişilerin güzellik, estetik algısı da bazen buruna odaklı olabilmektedir. Yüzün şekline uygun olmayan burun yapısı, kişinin psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Öz güven eksikliğine neden olabilir.
Burun estetiği yaptırmanın temelde iki nedeni vardır. Bunlar:
1. Doğuştan Gelen Burun Sorunları: Aile yapısına bağlı (genetik) burun anatomisinin kişiyi rahatsız etmesi sorunu. Doğum esnasında beklenmedik komplikasyonlara bağlı burnun hasar görmesi sorunu. Anne karnında çeşitli rahatsızlıklar nedeni ile şekil bozukluğu meydana gelmesi sorunu. Doğum sırasında yaşanan zorlamaya bağlı travma sonucu burun şeklinin bozulması sorunu.
2. Sonradan Meydana Gelen Burun Sorunları: Doğumda ya da anne karnında değil sonraki süreçte meydana gelen burunla ilgili sorunlardır. Buruna iki şekilde müdahale söz konusudur. Bunlardan bir tanesi, estetik görüntünün negatiften pozitife çevrilmesi için yapılır. Bir diğeri ise istem dışı burnun zarar görmesi ya da sağlık açısından müdahale edilmesi için yapılır.
Düşme, buruna sert cisim ile darbe alma, şiddetli çarpma gibi durumlarda burun zarar görebilir. Bunlar zorunlu burun estetiği gerektirebilir. Bunun yanı sıra; burun eti, nefes almakta zorluk, burun eğriliği gibi durumlar da sağlık açısından kişiyi zorlayan durumlardır. Her ne kadar sağlık nedeni ile operasyon yapılsa da estetik görünüme dikkat edilir.
Burun estetiği ameliyatından önce dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Burun estetiği ameliyatı iki şekilde yapılabilir. Açık rinoplasti ve kapalı rinoplasti şeklidedir. Hastanın durumuna göre hekim, bu iki türden birini seçer.
Bu uygulama, burnun üst katmanı kaldırılarak yapılır. Burun deliklerinin ortasındaki columella denilen köprüye küçük bir kesi atılır. Bazı durumlarda burnun üst kısmına da kesi atılabilir. Böylece hekim, burnun her bölgesine kolayca ulaşabilir ve rahat bir görüş alanı elde eder. Kapsamlı burun ameliyatlarında tercih edilir. Burun kemeri düzeltmede, geniş burun deliklerini küçültmede, uzun burun yapısını normale indirgemede, burun kavisi gerektiğinde, eğri burun yapılarında açık rinoplasti uygulanır.
Hastaya genel anestezi uygulanır. Kesi atıldığı için küçük bir dikiş atılır. Dikiş iç kısımda kalacağı için belli olmaz. Açık rinoplasti ameliyatında iyileşme süresi biraz uzun olabilir. Ödem, morluk, şişlik görülebilir. Ancak bu durumlar geçicidir.
Burunda ciddi sorunlar ve düzeltmeler olmadığı durumlarda kapalı rinoplasti uygulanır. Burun deliğinin iç kısmından küçük bir kesi atılarak yapılır. İz kalması söz konusu değildir. Hafif kavis uygulamalarında, kalkık burun yapılmasında, basit şekil düzeltmelerinde kapalı rinoplasti yeterli olmaktadır.
Açık rinoplasti uygulamasına nazaran iyileşme süresi daha kısadır. Şişlik, morluk, ödem daha az meydana gelir. Ameliyat süresi genelde daha kısadır. Bazı basit işlemlerde lokal anestezi bile uygulanabilir.
Burun ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken noktaları, yapılması ya da yapılmaması gereken hususları şu şekilde açıklamak mümkündür:
Burun estetiği ameliyatı sonrasında ödemden kaynaklı şişlik görülebilir. Bu durum maksimum iki hafta kadar devam eder. Buz uygulaması ve masaj ile şişlik her geçen gün biraz daha azalır. Ödem oluşumu ne kadar az olursa şişlik de o derece az görülür.
Burun estetiği ameliyatından sonra burun çevresinde morluk, şişlik görülebilir. Bu normal bir süreçtir. Buz uygulaması yapılarak kısa sürede morlukların kaybolması sağlanabilir. Hastalara yapılan işlemlere göre morluk düzeyi az ya da çok olabilir. Geçici ve normal bir durum olduğu bilinmelidir.
Kalın derili hastaların burun estetiği sonrası iyileşmeleri biraz daha uzun süreli olabilmektedir. Derinin kalın olması burun yapısının oturmasını ve buna bağlı olarak iyileşme sürecini uzatmaktadır. Normal derili bir hastanın tamamen iyileşme süreci ortalama üç ay kadarken kalın derili hastaların iyileşme süreci beş aya kadar çıkabilir.
Ameliyat sonrası genellikle bir gün hastanede kalınabilir. Hastanede kalma durumu hastanın geçirdiği operasyonun zorluğuna, hastanın sağlık durumuna göre değişir. Bu konuda en doğru kararı hekim verecektir.
Her ameliyatın belli riskleri vardır. Burun estetiği ameliyatı diğer ameliyatlara göre minimum risk içeren bir ameliyattır. Bu yüzden ölüm riski yok denebilecek kadar azdır.
Eskiden burun estetiği ameliyatlarında burna tampon uygulanırdı. Tamponlar hastaları oldukça rahatsız eden bir yöntemdi. Nefes almalarını, uyumalarını zorlaştırırdı. Son teknoloji ile artık tamponun yerini küçük materyaller aldı. Ameliyattan sonra bu materyaller bir hafta kadar burun içerisinde kalmaktadır. Bir haftanın sonunda çıkarılmaktadır.
Burun bantları ortalama iki hafta içerisinde çıkarılabilir. Hastanın iyileşme sürecine göre süre uzar ya da kısalır.
Burun estetiğinden sonra burnun üzerine plastik–atel alçı yerleştirilir. Bu hem şişliği hem ödem oluşumunu engeller. Alçının burunda kalma süresi yaklaşık bir haftadır. Bir haftanın sonunda alçı çıkarılabilir.
Yayınlanma Tarihi: 25 Temmuz 2020
Güncellenme Tarihi: 16 Şubat 2021