Bonding restorasyon, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da kırık gibi bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan eklemelere denmektedir. Bu amaçla kullanılan malzemeler, doğal dişin dış yüzeyine tutturularak renklenme ve şekil bozuklukları kolayca giderilebilmektedir.
Bonding (Adeziv) uygulaması dişlerdeki şekil bozukluklarının giderilmesi ve dişler arasındaki boşlukların kapatılması için yapılan bir estetik işlemdir. Dişte doku kaybının fazla olmadığı durumlarda kişinin estetik görünümünü kazandırmak amaçlı uygulanmaktadır.
Gelişen teknoloji ile günümüzde bonding (Adeziv) restorasyon, sık uygulanan ve genellikle en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir. Birçok durumda en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Genellikle diş kırıklarında, diastema (aralıklı diş) problemlerinde ve diş aşınmalarında tercih edilmektedir. Bonding kaplama, ortalama 1-2 seansta uygulanan ve dişlerin aralıklarının kapatılmasında, diş kırıklarının kapatılmasında, ufak tefek çapraşıklıkların düzeltilmesinde, bazı dişlerin uzatılmasında ya da dışarıya doğru çıkartılmasında kullanılan özel bir tekniktir. Seansların azlığı ve kullanışlılığı sayesinde hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Bonding restorasyon işlemlerinde çoğu durumda, çok az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bazı istisnai durumlar haricinde dişi lokal anestezi ile uyuşturmaya bile gerek duymadan bonding işlemi uygulanabilmektedir.
Kozmetik diş hekimliğinde tecrübeli bir hekim tarafından yapıldığında doğal diş gibi görünmektedir. Uygulama birkaç aşamadan oluşur. Öncelikle diş rengine en yakın bir malzeme seçilir. Dişlerin renginden, şeklinden, boyundan, duruşundan memnun olmayan kişilerde uygulanan bonding uygulaması, yarım saat kadar süren bir işlemle tamamlanmaktadır.
Diş hekimliğinde kullanılan adezivler sayesinde başarılı bir işlem gerçekleştirilmiş olur. Adezivler estetik diş hekimliğinde kullanılan temel unsurlardan biridir. Bunlar dişlerde yapışkanlık sağlayan maddelerdir. Bonding uygulamasının bu derece başarılı olmasında bu yapıştırma teknolojisinin yani adezyon tekniğinin büyük rolü mevcuttur.
Diş yüzeylerine yapılan cilalama işleminden sonra diş yapısına çok yakın özellikteki maddeler bu adezyon tekniği sayesinde diş yüzeyine yapıştırılır. Kullanılan malzemelerin kaliteli olması ve uzman bir hekim tarafından yapılması halinde bonding uygulaması kişiye en az 5-10 sene sorun çıkartmadan hizmet verebilmektedir.
Uygulanan kaliteli bonding işlemiyle adeziv sistemi hastaya son derece uzun ömürlü bir kullanım sunmaktadır. Bonding (Adeziv) uygulanmış bir dişe daha sonra tekrardan bonding işlemi yapılabilir.
Diğer kaplamalarda ve doğal dişlerde olduğu gibi Bonding kaplamada da bazı sınırlamalar ve dikkat edilmesi gereken konular vardır.
Şekil ve renk bozukluğuna sahip dişler birçok ortamda gülümsemeyi engellemekte sosyal ortamda bireyi yalnızlığa itmekteyken artık yapılan işlemler sayesinde bu durumlar ortadan kaldırılabilmektedir.
Gülümsemeyle bütünlük sağlayan belirgin bir estetiğe sahip dişler, kişinin özgüven kazanmasına, sosyal yaşamında, işinde, ailesinde ve çevresinde rahat hareket etmesini sağlar. Bonding uygulaması her yaşta her insana yapılabilir.
Sıklıkla çocuklukta görülen kırıklarda, yaş ilerledikçe dişler arasında oluşabilen aralığı kapatmak için uygulanabilmektedir. Daha ileri yaşlarda kişinin dişlerinde aşınmalar ve çatlaklar başlayabilir, bu tür vakaları tamir etmek için de uygulamak mümkündür.
Bu alanda kullanılan mikrofil ajanlar, en ileri tekniklerle elde edilmiş olup hemen hemen diş yapısıyla benzer özellikler taşırlar ve ancak normal dişlerin etkilendiği kadar renk değiştirirler. Diş hekimleri dişlere en uygun rengi seçtiği için azami bir renk değişimi olmamaktadır.
Tedaviye hazırlanan dişlerde yüzey pürüzlülüğü, cilalama ile en aza indirildiğinde lekelenmeye karşı dayanıklılığı da artmaktadır. Dış faktörlerin sebep olduğu sigara, çay, kola, kahve vb. gibi içeceklerden kaynaklı olası lekelenmeler ise rutin diş muayenelerinde beyazlatma işlemiyle giderilebilmektedir.
Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2020
Güncellenme Tarihi: 28 Ocak 2021