Bu içerik Dt. Nuray Güner Bilgili tarafından oluşturulmuş ve onaylanmıştır.
Kompozit restorasyonlar, çeşitli seramik ve kimyasal bileşenlerin problemlerde kullanılması işlemine denmektedir. Hastalarda arka dişlerde sağlamlık ve dayanıklılık açısından güvenle kullanılmaktadır.
Ön dişlerde de kullanmak mümkündür. Kompozit dolgu oldukça popülerdir çünkü kesi yöntemi ile yapılan bir yöntem değildir. Geçtiğimiz 25-30 yılda, esas olarak kompozit yapıştırma ile aynı etkiye sahip olan kaplamalar veya kuronlara kıyasla kullanılan dişlerde aşındırma işlemi gerektirmemektedir.
Kompozit restorasyonlar (Beyaz dolgu), doğal dişlerle aynı renkte elde edilebildiğinden estetik amaçlarla ön dişlerde de kullanılması söz konusudur. Bu durum kompozit dolgular fiyat performans ve başarısı açısından değerlendirildiğinde tatmin edici bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Kompozit dolgu için öncelikle kısa süreli bir hazırlığa ihtiyaç vardır. Dolgu, çürümüş bir dişi doldurmak için kullanılmadığı, şeklini değiştirmek için dişin açılması gerekmediği ya da çip sinirin yakınında olmadığı sürece herhangi bir anestezi uygulanması gerekli olmamaktadır.
Diş hekiminiz, dişinizin rengine yakın bir kompozit dolgu rengini seçmeniz için bir renk kılavuzu kullanacaktır. Birlikte sizin için uygun kompozit dolguyu tespit ettikten sonra uygulamaya geçilir. Kompozit dolgu yapılacak dişlerde ilk öncelikle eğer mevcut ise dişteki çürükler temizlenir.
Çürük temizleme işlemi lokal anestezi uygulanarak yapılabileceği gibi yüzeysel deformasyon ise anestezi ihtiyacı olmaksızın uygulanabilmektedir. Dolgu işlemine başlarken diş yüzeyini pürüzlendirmek için bir jel uygulanacaktır.
apılan bu işlemler yapıştırıcı malzemenin dişe yapışmasına yardımcı olur. Daha sonra diş renginde, macun benzeri reçine uygulanır, kalıplanır ve istenen şekle getirilir. Diş üzerine uygulanan malzemeyi sertleştirmek için daha sonra parlak, genellikle mavi, ışık (led) kullanılır. Dişin üzerindeki materyal sertleştikten sonra, diş hekiminiz daha fazla dolguyu şekillendirecek ve diş yüzeyinin kalan kısmına uyacak şekilde cilalayacaktır.
Dişlerin dolguya tamamen hazır hâle getirilmesi için ağızda gerekli rötuşlar ve diş temizlik işlemleri de tamamlandığında dolgu yerleştirilir. Kompozit dolgular, orijinal diş yapısına en uygun ve işlevini tam olarak gerçekleştirebileceği biçimde dizayn edilmektedir.
Dişlerdeki bu düzeltme işlemi, ısırma provası ve diş hekiminin sizden isteyeceği dille yüzey kontrolü sırasında dolgunun en uygun şekli alması için yapılmaktadır. Kendi içinde avantajlar ve dezavantajlar barındıran birçok dolgu malzemesi türü mevcuttur. Hastalar, dişlerinin tedavisinde kullanılabilecek en iyi yöntem için alanında uzman bir diş hekimine danışarak gerekli kararı verebilirler.
Estetik gülüş tasarımında da kompozit lamina (bonding) uygulanmaktadır. Bu kompozit dolgular ile estetik değeri yüksek, dişten renk olarak ayırt edilemeyecek kadar güzel sonuçlar elde etmek mümkündür. Geçmiş yıllarda gümüş amalgam dolgular çok yaygın bir şekilde uygulanmaktaydı. Günümüzde gelişen teknoloji ve yeniliklerle gümüş amalgam dolgular yerini kompozit dolguya bırakmıştır.
Kompozit dolgu diş ile aynı renkte olduğu için mevcut dişlerin görünümünde herhangi bir farklılığa yol açmamaktadırlar. Renk farklılığına yol açmadığı için de özellikle ön dişler söz konusu ise kompozit dolgu ile tedavi estetik bakımdan daha iyi bir seçenektir. Kompozit dolgunun tamamlanması diş başına yaklaşık 30 ila 60 dakika sürer.
Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2020
Güncellenme Tarihi: 28 Ocak 2021